Välj rätt bilbarnstol

 
När man står i butiken och ska köpa bilbarnstol kommer det upp många tankar. Mitt barns längd, vikt samt ålder ska passa in, bilstolen ska få plats i bilen, priset och hur länge kan mitt barn egentligen sitta i stolen och sist men absolut inte minst är den tillräckligt säker? Många gånger har inte personalen som säljer bilbarnstolen inte tillräckligt med kunskap att förmedla till kunden. Något som är skrämmande när det handlar om just det här ämnet, barnsäkerhet i trafiken. Vi ska skydda det viktigaste vi har här i livet för de absolut hårdaste smällarna ute i trafiken, men hur? Hur vet jag att mitt barn åker säkert? 

Alla bilbarnstolar som säljs på den europeiska och Skandinaviska marknaden måste vara godkända enligt ECE R44 eller UN R129. Utöver testerna som genomförs för att få dessa godkännande så finns det även Plustestet, världens tuffaste krocktest som krockexperten och laboratoriechefen Tommy Petterson på VTI tagit fram. Han ansåg att kraven på dagens godkända bilbarnstolar var på tok för låga och att testerna inte utförders rätt och jag håller med honom! Ett exempel som är väldigt skrämmande är att bilbarnstolarna som är godkända enligt ECE R44 och UN R129 så mäts betlasningen i krockdockans bröst, vilket inte säger något om riskfaktorn då det är barnets nacke som tar smällen vid en krock.

Tommy Petterson tog saken i egna händer, han kunde inte ändra om lagen som finns inom Europa gällande bilbarnstolar men han kunde ta fram ett krocktest som ger en märkning som endast sitter på bilstolarna som klarat av det tuffaste krocktestet.

När nedanför ser ni hur Plustestet genomförs jämfört med EXE R 44 och UN R129.
* Bilstolarna krocktestas i högre hastighet, 54 km/h istället för 50 km/h.
* Högre krockpulser (tuffare krockar med snabbare stopp)
* Belastningen mäts i krockdockans nacke istället för i bröstet.
* Godkänningskraven för maxbelasningen är extremt hårda och endast väldigt låg belastning är godkänd för att bilbarnstolen ska bli Plusgodkänd.
* Endast bakåtvända bilbarnstolar klarar av de tuffare kraven då kombistolar utsätter barnet med för hög nackbelastning.

Plustestet är ett frivillig test som bilstolsproducenter kan välja att testa sina bilstolar för, klarar de testet får bilstolarna en märkning på att det är godkända i Plustetet. I dagsläget har totalt tolv bilbarnstolar klarat av Plustestet och av dessa är sex stycken från Besafe. Tolv stolar som har klarat av det tuffaste krocktetsted en bilbarnstol någonsin utsatts för, en skrämmande låg siffra om man tänker efter hur många olika bilbarnstolar som säljs inte på marknaden. Jag hoppas innerligt att fler bilstolsprducenter väljer att krocktesta sina bilstolar i just Plustestet framöver.


 När du står i butiken och väljer bilbarnstol, leta upp en med det här märket på. För då har du en bilstol som erbjuder högsta, möjliga säkerhet för Ditt barn!

På bilden högst upp ser ni Miliam i sin BeSafe iZi Plus, en bilbarnstol som går från 0-25 kg! Miliam är ca 94 cm lång och väger 14 kg, han sitter jättebra i den och den kommer få följa med oss länge! För jag kommer INTE att vända Miliam innan 4 års ålder (jag vill helst ha honom bakåtvänd  tills han är minst 5). Nackstödet på denna bilbarnstol justerar jag enkelt efter M's längd, det känns tryggt att ha stödet där som håller det lilla huvudet på rätt plats. Ni kan läsa mer om den här!
1 Anonym:

skriven

Har du körkort? :)

Kommentera här: